Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website
Skip links

Salon Elsa #3 om kærlighed & forhold

Den 8. Juni 2017 afholdte vi igen Salon Elsa; et flydende forum for udveksling af viden, idéer og debat om aktuelle udfordringer vedrørende køn, krop, diversitet og uddannelse. Idéen med Salon Elsa er at samle engagerede og relevante stemmer indenfor et specifikt felt til givtig udveksling og handling på̊ tværs af fagområder.
Denne gang var det Ulrik Frost, der inviterede og var vært til Salon Elsa. Initiativet var på foranledning af, at der ifølge Ulrik er knas i parforholdsideologien, og at ægteskabet som institution vakler – som de 50% skilsmisser af alle ægteskaber viser. Men kan denne vaklen imødekommes og åbne en samfundsdebat om, hvordan vi kan indrette os i flere forskellige og mangfoldige kærlighedskonstellationer? Kan en destabilisering af den nuværende parforholdsnorm give plads til, at man kan være den og gøre det, man drømmer om med sin kærlighed og sit begær? Kort sagt; hvordan fordrer vi de bedste kærlighedsbetingelser, der ikke er styret af skyld, skam og normative forpligtelser?

I salonen deltog:
Ulrik Frost, Forkvinde i Selskab for Ligestilling
Storm Lillevang, Queerfeministisk aktivist
Tine Fischer, direktør CPH:DOX
Anja Cecilie Bech Spillemose, Bestyrelsesmedlem i Selskab for Ligestilling
Caroline Due, Medredaktør af ’Kvinde kend din krop’
Julius Krebs Damsbo, filmklipper
Emilie Klinge Albrectsen, Bestyrelsesmedlem i Selskab for Ligestilling
Line Lauritsen, akademisk medarbejder hos MANGFOLD.
Cecilie Nørgaard, indehaver af MANGFOLD (herunder Salon Elsa)

Salonen startede med tre korte oplæg om begrænsninger og potentialer for kærligheden, hvorefter tanker, drømme og samtaler om moderne kærlighedsudfordringer, vi som samfund og individer står overfor, blev sluppet fri. Samtalen spændte vidt, og omhandlede alt fra, hvad kærlighed er, til strukturelle perspektiver på de forhold, der understøtter normative begrænsninger og barrierer og bl.a. kan medføre økonomisk undertrykkelse og vold. Der blev diskuteret, hvordan disse strukturer kan forandres, og hvorvidt mennesket nogensinde er frit. Monogamiet som en hensigtsmæssig/uhensigtsmæssig social konstruktion var et gennemgående tema, og ægteskabet som normtungt og skyldforbundet blev udsat for destabiliserende analyser og konstruktiv kritik. For hvorfor er kærlighed nødvendigvis betinget af seksuel eksklusivitet?

 

Vi har tidligere afholdt to saloner om henholdsvis ’Transkøn’ og ‘Køn i uddannelse