Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website
Skip links

Interview i det norske magasin KK om skønhed og magt

Fra artiklen ‘Fin Fasade’ af Steinar Sund

“Den danske kjønnssosiologen Cecilie Nørgaard påpeker at vi har lett for å koble kjønn, ikke bare til menn og kvinner, men også til mye annet, som for eksempel farger, fag og makt. Helt overordnet er det viktig å forstå at makten stadig er maskulin, sier hun. Dersom man skjønner det og kan spille med på de tradisjonelt maskuline premissene, så er det etter hennes vurdering mindre avgjørende om man er vakker eller ei. Både den tyske kansleren, Angela Merkel, og den danske statsministeren, Helle Thorning Schmidt, er eksempler på kvinner som på hver sin måte forstår å spille med på disse strukturelle vilkårene.

Skjønnhet og seksualitet er, som mye annet, en valuta. Det er en verdi man kan handle med og som i noen sammenhenger er mye verdt og i andre mindre verd, sier Nørgaard. Den danske forfatteren og foredragsholderen tror det handler mer om hvorvidt man er i stand til at till å temme sin sex appeal enn om hvorvidt man er vakker.

Kvinner, så vel som menn, kan ha de maskuline verdiene eller personlighedstrekkene som kreves. Hvis man vet å bevege seg fritt ut og inn av eksisterende normer, så blir det etter hennes mening forhåpentlig plass til både å være seg selv, knappe skjorten ned for kjæresten og opp igjen når man sitter i direktørstolen”.

Artiklen har været bragt i Magasinet KK nr. 29 – 2015